image
moderne en dynamische groepspraktijk
image
gedreven team van tandartsen
image
geavanceerde tandheelkundige materialen

Uitneembare beugels

Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels. De naam zegt het al: je kunt een uitneembare beugel makkelijk in- en uitdoen. De meest voorkomende uitneembare beugels zijn de plaatbeugel, buitenboordbeugel en blokbeugel. Welke beugel wordt gebruikt is afhankelijk van het behandelplan dat onze arts voor je opstelt.

1. Plaatbeugel

Een plaatbeugel bestaat uit een kunsthars plaatje dat tegen het gehemelte aan zit. Aan het plaatje zitten een metalen draad en ijzeren haakjes vast die ervoor zorgen dat de beugel om de tanden blijft zitten.Vaak wordt een plaatbeugel gebruikt om eenvoudige tandcorrecties te doen. Ook kan deze beugel in het begin van de behandeling worden gebruikt om ruimte te creëren. Om de beet te corrigeren wordt de plaatbeugel ook wel eens in combinatie met een andere beugel gebruikt. Dan noemen we deze beugel een opbeetplaat. In sommige plaatbeugels zit in het midden een schroef, daarmee kunnen we je bovenkaak breder maken. Deze plaatbeugel noemen we dan een expansieplaat.

Dag en nacht dragen
Het is de bedoeling dat je de beugel dag en nacht draagt, ook met eten. Als je de plaatbeugel een dag niet gedragen hebt, zakken de kaken snel weer terug in de oude stand. Hierdoor kan de behandeling weer langer duren en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Wennen aan de plaatbeugel
De eerste dagen kunnen je tanden wat gevoelig zijn door de druk van de beugel. Soms gaat de beugel na een paar weken wat losser zitten. Tijdens de eerstvolgende controleafspraak wordt de beugel dan bijgesteld. In het begin is eten met een plaatbeugel wat lastig. Je kunt moeite hebben met kauwen en slikken, daar moet je een aantal dagen aan wennen. Doe de plaat dus niet uit wanneer je het lastig vindt om ermee te eten, maar probeer er juist aan te wennen. Daarnaast kan je door de beugel meer speeksel ontwikkelen en kun je een beetje gaan slissen. Ook hier wen je snel aan als je de beugel goed draagt.

De plaatbeugel schoonmaken
Het is belangrijk dat je de beugel goed schoon houdt. Maak deze iedere dag schoon met een zachte tandenborstel en afwasmiddel. Maak de plaatbeugel niet schoon met tandpasta, want dan maak je er krasjes in waardoor het vuil juist blijft zitten. Na een tijdje kan er kalkaanslag op de beugel komen. Dit is witte aanslag op je beugel en dat krijg je niet meer schoon met een tandenborstel en afwasmiddel. Leg de beugel dan in schoonmaakazijn verdund met water of in water met een steradenttablet. Een steradenttablet wordt veel gebruikt om kunstgebitten mee schoon te maken en kun je bij de apotheek kopen. Laat in beide gevallen de beugel een uurtje weken en spoel hem daarna goed af.

2. Buitenboordbeugel (headgear)

Een headgear noemen we ook wel een buitenboordbeugel, omdat deze niet alleen in de mond zit, maar ook buiten de mond. De beugel bestaat uit een metalen boog die je in ringetjes schuift die om de achterste kiezen vast zitten. De beugel zorgt ervoor dat de groei van de bovenkaak geremd wordt en dat de achterste kiezen naar achteren worden geduwd. Zo schuift de hele bovenkaak uiteindelijk naar achteren.Hoe doe je de buitenboordbeugel in?
In het begin is het wat lastig om de metalen boog in de ringetjes te schuiven, maar al snel wordt dat een gewoonte. Aan de metalen boog zitten lusjes. De arts legt uit of de lusjes naar boven of naar beneden moeten staan in de ringetjes. Dit verschilt per behandeling en praktijk.

De arts adviseert hoeveel uur je de beugel per dag moet dragen. Het is de bedoeling dat de buitenboordbeugel altijd ’s nachts gedragen wordt. De overige uren mag je verspreiden over de hele dag. Tijdens hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten), sporten en poetsen moet je de beugel uitdoen. Als je tussendoor iets eet of drinkt, kun je de beugel wel in houden.

Doet de buitenboordbeugel pijn?
De buitenbeugel doet niet echt pijn. De eerst week kun je wel last hebben van stijve kaken en wat druk op je tanden, maar daar wen je snel aan.

Aandachtspunten
Voorkom dat er een ringetje los of kapot gaat door geen harde of kleverige dingen te eten. Deze producten kun je beter laten staan:
• Zuurtjes, lolly’s, harde en kleverige dropjes, m&m’s, popcorn, kauwgum, pepermuntjes en chocolade
• Koolzuurhoudende dranken als cola

Mocht er wel een ringetje los of kapot gaan, bel dan altijd meteen de praktijk op ook al heb je de volgende dag een afspraak. Tijdens een controle hebben we vaak geen tijd om het te repareren, maar als je van te voren belt, kunnen we kijken of er plek is tijdens je controle. Zo niet, dan maken we een andere afspraak zodat we je controle en reparatie tegelijk kunnen doen.

Hoe maak ik een buitenboordbeugel schoon?
Met een tandenborstel kun je het binnenste gedeelte van de buitenbeugel schoonmaken. Je kunt de nekband met de hand wassen

3. Blokbeugel

Een blokbeugel zit als een blok tussen je tanden. Het is de bedoeling dat je de onder- en de bovenkaak tegelijk in de beugel zet. Zo remt de beugel de groei van de bovenkaak en wordt de groei van de onderkaak juist gestimuleerd. Op deze manier wordt de afstand tussen de onder- en de bovenkaak kleiner gemaakt.
De blokbeugel zit als een blok tussen je tanden. De beugel zorgt er bij het dichtbijten voor dat de onderkaak naar voren wordt geduwd. Zo wordt de groei van de onderkaak gestimuleerd en de groei van de bovenkaak juist geremd. Op deze manier wordt de afstand tussen de onder- en de bovenkaak kleiner gemaakt.

Hoe draag je de blokbeugel?
Het is de bedoeling dat je de onderkaak overdreven ver naar voren in de beugel zet. Op deze manier wordt je onderkaak gestimuleerd om naar voren te groeien. Als de kaken goed staan, moet je de beugel toch nog even door blijven dragen om ervoor te zorgen dat je onderkaak in de nieuwe juiste stand blijft staan.

Wennen aan de blokbeugel
In het begin kan je spierpijn in je kaken krijgen door het dragen van de blokbeugel. Blijf de beugel dan wel gewoon dragen, anders moeten je spieren iedere keer opnieuw aan de beugel wennen. Ook kan praten met deze beugel wat lastig zijn. Dit zal steeds beter gaan naarmate je oefent. De beugel mag je niet dragen tijdens het sporten, eten en tandenpoetsen. De eerste weken kan de beugel ’s nachts uit je mond vallen. Dit gebeurt omdat je er nog aan moet wennen. Als dit na 2 weken nog zo is, betekent dat vaak dat je de beugel overdag te weinig draagt.

Hoe maak ik een blokbeugel schoon?
Het schoonmaken van de blokbeugel is erg belangrijk. Maak deze iedere dag schoon met een zachte tandenborstel en afwasmiddel. Maak de plaatbeugel niet schoon met tandpasta, want dan maak je er krasjes in waardoor het vuil juist blijft zitten. Na een tijdje kan er kalkaanslag op de beugel komen. Dit is witte aanslag op je beugel en dat krijg je niet meer schoon met een tandenborstel en afwasmiddel. Leg de beugel dan in schoonmaakazijn verdund met water of in water met een steradenttablet. Een steradenttablet wordt veel gebruikt om kunstgebitten mee schoon te maken en kun je bij de drogist kopen. Laat in beide gevallen de beugel een uurtje weken en spoel hem daarna goed af.

Overige uitneembare beugels

Er zijn naast bovenstaande beugels nog andere uitneembare beugels die gebruikt worden, voordat wordt overgegaan op een vaste beugel:
• Palatinale boog
• Nance
• Quad-Helix
• Linguale boog
• McNamara (Distal Jet)
• Herbst
• Pendulum
• Hyrax

4. Palatinale boog


Een palatinale boog is een metalen stangetje dat aan twee ringetjes vastzit en om de twee grote kiezen in de bovenkaak wordt geplaatst. Het stangetje loopt vlak langs het gehemelte. Deze beugel plaatsen we om de breedte van de bovenkaak vast te houden. De palatinale boog kan in combinatie met andere beugels worden gebruikt.

Wennen aan de beugel
In het begin moet je misschien even wennen aan het praten met deze beugel. Dit duurt meestal een paar dagen. Ook de ringetjes om je kiezen kunnen in het begin wat irritatie aan de binnenkant van je wangen geven.
Als je een blaar aan de binnenkant van je wang krijgt, kun je een bolletje wax om het ringetje doen. Deze wax krijg je van ons mee. Wanneer je iets gaat eten, moet je de wax van het ringetje afhalen. Als je wax op is, kun je ons hier altijd over bellen, dan sturen wij het naar je op. Wanneer je in de buurt van de praktijk bent, mag je ook altijd zelf langskomen om het op te halen.

Iets los aan de beugel
Wanneer er een bandje (ook wel ringetje genoemd) los komt, dan moet je altijd contact opnemen met de praktijk. Het is namelijk belangrijk dat het losgeraakte ringetje zo snel mogelijk weer vast wordt gezet. Wacht hier niet mee tot je volgende afspraak. Tijdens een controle hebben we niet standaard tijd om het te repareren, maar als je van tevoren belt, kunnen we kijken of er plek is tijdens je controle. Zo niet, dan maken we een andere afspraak zodat we je controle en reparatie tegelijk kunnen doen.

Aandachtspunten
De volgende producten kun je beter laten staan om te voorkomen dat er een bandje loslaat of kapot gaat:
• Zuurtjes, lolly’s, harde en kleverige dropjes, M&M’s, popcorn, kauwgum, pepermuntjes en chocolade;
• Koolzuurhoudende dranken, zoals cola.

Mocht er een band loslaten of kapot gaan, bel dan altijd meteen de praktijk op, ook al heb je de volgende dag een afspraak. Tijdens een controle hebben we vaak geen tijd om het te repareren, maar als je van tevoren belt, kunnen we kijken of er plek is tijdens je controle. Zo niet, dan maken we een andere afspraak zodat we je controle en reparatie tegelijk kunnen doen.

Poetsen
Het is heel belangrijk dat je goed je tanden poetst nu je deze beugel draagt. Poets minimaal twee keer per dag en neem daarbij ook de achterste kiezen achter de bandjes goed mee. Bij onvoldoende mondhygiëne kunnen gaatjes ontstaan. Door goed te poetsen voorkom je dit.

5. Nance


Een Nance wordt gebruikt om de eerste grote kiezen in de bovenkaak op hun plaats te houden nadat ze zijn verplaatst. De beugel zorgt ervoor dat de ruimte in de bovenkaak wordt behouden.

Plaatsen van de Nance
Tijdens de eerste afspraak maken we met separatie elastieken ruimte tussen de kiezen. Dit is nodig om tijdens de tweede afspraak bandjes om de kiezen te passen waar de beugel aan vast komt te zitten. Tijdens de tweede afspraak verwijderen we de elastiekjes, passen we de bandjes en maken we een gebitsafdruk van de bovenkaak. Hiermee wordt de beugel gemaakt.
Daarna plaatsen we de elastiekjes weer terug. Bij je derde afspraak verwijderen we de elastiekjes en plaatsen we de beugel.

Wennen aan de beugel
In het begin zullen je tanden en kiezen wat gevoelig zijn. De eerste dagen moet je wennen met praten, slikken en eten. Je tong moet namelijk een nieuw plekje in je mond zien te vinden. Ook kunnen je wangen aan de binnenkant een beetje geïrriteerd raken. Je kunt dan een bolletje wax op de beugel plakken waar je geïrriteerde plekjes hebt.

Eten en drinken met de beugel
Met de Nance kun je alles eten, maar je moet wel voorzichtig zijn met hard, taai of kleverig voedsel zoals appels, rauwe wortelen, zuurtjes, nootjes, popcorn, dropjes, winegums, toffee en kauwgum.
Wij raden het ook aan om zo min mogelijk koolzuurhoudende dranken te drinken. Mocht je dit wel willen drinken dan heeft ‘light’-variant de voorkeur. Daar zit namelijk minder suiker in.

Poetsen
Het is heel belangrijk dat je goed je tanden poetst nu je deze beugel draagt. Poets minimaal twee keer per dag en neem daarbij ook de achterste kiezen achter de bandjes goed mee. Bij onvoldoende mondhygiëne kunnen gaatjes ontstaan. Door goed te poetsen voorkom je dit.

6. Linguale Boog


De linguale boog bestaat uit twee ringetjes die in de onderkaak om je eerste grote kiezen worden geplaatst. Aan de ringetjes zit een draad die langs de achterkant van je ondertanden loopt. Een linguale boog zorgt ervoor dat de kiezen in de onderkaak niet naar voren kunnen komen en wordt vaak in combinatie met andere beugels gebruikt.

Wennen aan de beugel
In het begin kun je door de ijzeren boog wat last van je tong krijgen. Je zult ook even moeten wennen aan het praten met de linguale boog, dit duurt een paar dagen. Probeer zo min mogelijk met je tong met de beugel te “spelen”. Ook de ringetjes om je kiezen kunnen in het begin wat irritatie aan de binnenkant van je wangen geven.
Als je een blaar aan de binnenkant van je wang krijgt, kun je een bolletje wax om het ringetje doen. Dit heb je van ons mee gekregen. Wanneer je iets gaat eten, moet je de wax van het ringetje afhalen. Als je wax op is, kun je ons hier altijd over bellen, dan sturen wij het naar je op. Wanneer je in de buurt van de praktijk bent, mag je ook altijd zelf langskomen om het op te halen.

Aandachtspunten
De volgende producten kun je beter laten staan om te voorkomen dat er een bandje loslaat of kapot gaat:
• Zuurtjes, lolly’s, harde en kleverige dropjes, M&M’s, popcorn, kauwgum, pepermuntjes en chocolade;
• Koolzuurhoudende dranken, zoals cola.

Iets los aan de beugel
Wanneer er een bandje (ook wel ringetje genoemd) los komt van de linguale boog, dan moet je altijd contact opnemen met de praktijk. Het is namelijk belangrijk dat het losgeraakte ringetje zo snel mogelijk weer vast wordt gezet. Wacht niet hiermee tot je volgende afspraak. Tijdens een controle hebben we vaak geen tijd om het te repareren, maar als je van tevoren belt, kunnen we kijken of er plek is tijdens je controle. Zo niet, dan maken we een andere afspraak zodat we je controle en reparatie tegelijk kunnen doen.

Poetsen
Het is heel belangrijk dat je goed je tanden poetst nu je deze beugel draagt. Poets minimaal twee keer per dag en neem daarbij ook de achterste kiezen achter de bandjes goed mee. Bij onvoldoende mondhygiëne kunnen gaatjes ontstaan. Door goed te poetsen voorkom je dit.

7. Herbst


De herbst-beugel is een beugel die de groei van je onderkaak stimuleert en de groei van je bovenkaak remt. Met deze beugel wordt je overbeet dus verkleind en er wordt voor gezorgd dat de tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak goed op elkaar gaan passen. Je moet de beugel ongeveer 9 tot 12 maanden dragen.
De herbst-beugel bestaat uit ringetjes die om de eerste grote kiezen in de boven- en onderkaak worden geplaatst en bandjes die om de eerste kleine kiezen in de onderkaak vastzitten. Links en rechts zitten telescoopvormige buisjes aan de bandjes vast die ervoor zorgen dat je onderkaak naar voren wordt geduwd.

Wennen aan de beugel
In het begin moet je aan deze beugel wennen. Je kunt namelijk je kiezen na het plaatsen van deze beugel niet meer op elkaar zetten. Dit is in het begin wat lastig, maar je kunt nog wel gewoon eten. Je zult ook merken dat je kaakspieren in het begin een beetje moe aan voelen en dat er een beetje druk op je tanden staat. Dit is normaal en meestal verdwijnt dit gevoel snel. Als je veel last of pijn hebt, mag je altijd een pijnstiller innemen.

Iets los in de beugel
Wanneer er een bandje los komt van de herbst-beugel dan moet je altijd contact opnemen met de praktijk. Het is namelijk belangrijk dat het losgeraakte ringetje zo snel mogelijk weer vast wordt gezet. Wacht niet hiermee tot je volgende afspraak. Tijdens een controle hebben we vaak geen tijd om het te repareren, maar als je van tevoren belt, kunnen we kijken of er plek is tijdens je controle. Zo niet, dan maken we een andere afspraak zodat we je controle en reparatie tegelijk kunnen doen.

Schoonhouden beugel en gebit
Nu je deze beugel draagt is het erg belangrijk om je tanden en beugel goed schoon te houden. Met de beugel in je mond is het poetsen wat moeilijker, dus besteed voldoende tijd aan het poetsen van je tanden.

8. Hyrax


Een hyrax wordt gebruikt als de bovenkaak te smal is ten opzichte van de onderkaak. Het doel van deze beugel is om de bovenkaak in een korte tijd te verbreden. De beugel zit in de bovenkaak vast aan 2 of 4 kiezen.
In het midden van de beugel zit een schroef die thuis door de ouders of verzorgers moet worden aangedraaid met een speciaal sleuteltje. De arts heeft verteld hoe de beugel aangedraaid moet worden en hoe vaak dit gedaan moet worden. Als je twijfelt of je de schroef goed aandraait, neem dan contact op met de praktijk. Het kan gebeuren dat er een spleetje tussen je voortanden ontstaat. Hier hoef je niet van te schrikken, dit is normaal en het geeft aan dat de beugel goed zijn werk doet. Dit spleetje sluit vaak vanzelf weer of wordt gecorrigeerd met een slotjesbeugel.

Iedere week een controle
Met deze beugel is het belangrijk dat je 1 keer per week op controle komt, zodat de arts de voortgang goed in de gaten kan houden. Wij raden het aan om deze controleafspraken niet te verzetten. Zo kunnen we voorkomen dat jouw behandeling uitloopt.
Wanneer je klaar bent met het aandraaien van de beugel, is je kaak breed genoeg. De beugel moet dan nog wel in je mond blijven, zodat je kaak op deze breedte vast kan groeien.

Aandachtspunten
De volgende producten kun je beter laten staan om te voorkomen dat er een bandje loslaat of kapot gaat:
• Zuurtjes, lolly’s, harde en kleverige dropjes, M&M’s, popcorn, kauwgum, pepermuntjes en chocolade;
• Koolzuurhoudende dranken, zoals cola.

Mocht er een band loslaten of kapot gaan, bel dan altijd meteen de praktijk op, ook al heb je de volgende dag een afspraak. Tijdens een controle hebben we vaak geen tijd om het te repareren, maar als je van tevoren belt, kunnen we kijken of er ruimte is in de agenda om de reparatie tijdens je controle te doen. Zo niet, dan maken we een andere afspraak zodat we je controle en reparatie tegelijk kunnen doen.

Schoonmaken van de beugel
Met een hyrax moet je je tanden net zo blijven poetsen zoals je hebt geleerd. Zorg ervoor dat je goed naspoelt na het eten zodat er geen etensresten tussen de hyrax en je gehemelte blijven zitten.

9. Quad-Helix (Q-Helix)


Een Quad-Helix is een beugel die wordt geplaatst in een smalle bovenkaak met ruimtegebrek, waarbij de tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten. Dit noemen we een kruisbeet. Met de Quad-Helix wordt de kruisbeet gecorrigeerd door de bovenkaak te verbreden.
De beugel bestaat uit 2 ringetjes om de eerste grote kiezen in de bovenkaak worden met daartussen een ijzerdraad die tegen het gehemelte aanloopt. Deze beugel wordt onder spanning geplaatst om de bovenkaak te verbreden.

Wennen aan de beugel
In het begin kun je wat last krijgen van je tong, omdat je beugel tegen je gehemelte aan zit en je tong met slikken telkens tegen de beugel aan komt. Probeer zo min mogelijk met je tong met de beugel te spelen. Eten en praten kan hierdoor ook wat lastiger zijn en je krijgt wat meer speeksel in je mond. Na ongeveer 1 tot 2 weken ben je hieraan gewend.
De kans is klein, maar het kan gebeuren dat er een spleetje tussen je voortanden ontstaat. Hier hoef je niet van te schrikken, dit geeft aan dat de beugel goed zijn werk doet. Het spleetje sluit meestal vanzelf weer of dit wordt gecorrigeerd met een vaste beugel.

Eten met de Quad-Helix
Voorkom dat er een ringetje los of kapot gaat door geen harde of kleverige dingen te eten zoals nootjes, toffees, kauwgom, harde broodjes of harde snoepjes.

Iets los in de beugel
Als je merkt dat er iets los of stuk is aan de beugel, neem dan contact op met de praktijk voor het plannen van een reparatieafspraak. Wacht niet hiermee tot je volgende afspraak. Tijdens een controle hebben we vaak geen tijd om het te repareren, maar als je van tevoren belt, kunnen we kijken of er plek is tijdens je controle. Zo niet, dan maken we een andere afspraak zodat we je controle en reparatie tegelijk kunnen doen.

Schoonmaken van de beugel
Het schoonmaken van de Quad-Helix kan met een tandenborstel of een ragertje. Het is belangrijk om je tanden met deze beugel 3 keer per dag te poetsen, na iedere maaltijd. Zo behoud je een goede mondhygiëne en voorkom je gaatjes.

10. McNamara (Distal Jet)


Een McNamara is een beugel die wordt geplaatst om een te smalle bovenkaak te verbreden en om een kruisbeet te corrigeren. Je hebt een kruisbeet wanneer de tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten. De beugel bestaat uit twee delen kunsthars die zijn verbonden met een schroef in het midden. Je draagt deze beugel minimaal 6 maanden.

De beugel aandraaien
Het is de bedoeling dat je de schroef van de beugel zelf thuis aandraait met een speciaal sleuteltje. Meestal moet je twee keer per dag draaien. De arts legt je uit hoe je dat moet doen en hoe vaak. Door het aandraaien van de beugel krijg je een spleetje tussen je voortanden. Hier hoef je niet van te schrikken, dat is normaal en het geeft aan dat de beugel goed zijn werk doet. Dit wordt later weer gecorrigeerd. Je kunt ook wat druk voelen bij je kiezen in je bovenkaak en bij je neus.

Aandachtspunten
Met de McNamara mag je geen harde dingen eten zoals nootjes, toffees, kauwgum, harde broodjes of harde snoepjes. Als je merkt dat er iets los is aan je beugel, moet je contact opnemen met de praktijk voor het maken van een reparatieafspraak. Wacht hiermee dus niet tot je komende afspraak. Tijdens een controle hebben we vaak geen tijd om de beugel te repareren, maar als je van tevoren belt kunnen we kijken of we hier extra tijd voor kunnen plannen tijdens je afspraak. Zo niet, dan maken we een nieuwe afspraak zodat we de controle en reparatie tegelijk kunnen uitvoeren.

Schoonmaken van de beugel
Je kunt de McNamara schoonmaken met een tandenborstel of een ragertje. Ook is het belangrijk dat je je tanden goed poetst. Wij adviseren je om drie keer je tanden te poetsen: één keer ‘s ochtends na je ontbijt, één keer na de lunch en één keer voordat je naar bed gaat.

11. Pendulum


De pendulum wordt gebruikt om de bovenkaak te verbreden. Met deze beugel worden de eerste grote kiezen in de bovenkaak naar achteren verplaatst.

De pendulum zit met vier ringetjes vast: twee aan de eerste grote kiezen en twee aan de eerste kleine kiezen. In het begin kun je wat last krijgen van je tong, omdat je tong met slikken steeds tegen je gehemelte aankomt waar de beugel tegenaan zit. Probeer zo min mogelijk met je tong met de beugel te spelen.
De kans is klein, maar het kan gebeuren dat er een spleetje tussen je voortanden ontstaat. Hier hoef je niet van te schrikken, dit geeft aan dat de beugel goed zijn werk doet.

Aandachtspunten
De volgende producten kun je beter laten staan om te voorkomen dat er een bandje loslaat of kapot gaat:
• Zuurtjes, lolly’s, harde en kleverige dropjes, M&M’s, popcorn, kauwgum, pepermuntjes en chocolade;
• Koolzuurhoudende dranken, zoals cola.

Mocht er een ringetje loslaten of kapot gaan, bel dan altijd meteen de praktijk op, ook al heb je de volgende dag een afspraak. Tijdens een controle hebben we vaak geen tijd om het te repareren, maar als je van tevoren belt, kunnen we kijken of er plek is tijdens je controle. Zo niet, dan maken we een andere afspraak zodat we je controle en reparatie tegelijk kunnen doen.


Nadat je beugel is verwijderd, krijg je naast een OIR altijd een spalkje. In plaats van een OIR kan je ook een retentieplaat krijgen.

Retentiebeugels

Zodra je tanden recht staan en de beugel verwijderd is, is het natuurlijk belangrijk dat je tanden in die rechte positie blijven staan. Tanden hebben van nature namelijk de neiging om na verloop van tijd weer terug te verplaatsen naar de oude positie. Om dat te voorkomen, gebruiken we verschillende retentiebeugels. We adviseren om deze levenslang te dragen.

Spalkje


Een spalkje is een ijzeren draad die achter de voortanden wordt geplaatst. Dit wordt ook wel een retentiedraad genoemd. De draad loopt van hoektand tot hoektand en wordt vastgelijmd. Zo kunnen de tanden en kiezen vastgroeien in de nieuwe stand.

Hoe lang draag je een spalkje?
Het is de bedoeling dat je de spalk levenslang draagt.  Als de spalk loszit is het heel belangrijk om deze zo snel mogelijk weer vast te laten zetten. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je tanden weer terug verschuiven naar de oorspronkelijke positie.

OIR - Nachtbeugel


Een OIR (Orthodontic Invisable Retainer) is een doorzichtig, kunststof hoesje dat op maat wordt gemaakt na de orthodontiebehandeling en hierdoor gelijk is aan de stand van de tanden nadat de beugel is verwijderd. 
De OIR draag je nadat de actieve behandeling is afgerond en zorgt ervoor dat je tanden in de rechte positie blijven staan. De OIR wordt ook wel een nachtbeugel genoemd, omdat je de beugel na een bepaalde afbouwperiode alleen nog maar ’s nachts hoeft te dragen. We adviseren wel om de OIR levenslang te dragen.

Nacontroles
Nadat je beugel is verwijderd en de OIR is geplaatst moet je nog een aantal keer langskomen voor een nacontrole. Wij controleren dan of de tanden en kiezen ook daadwerkelijk op hun plek blijven staan. De OIR moet bij de controles altijd worden meegenomen.

Hoe maak ik de OIR (nachtbeugel) schoon?
Je kunt de nachtbeugel het best ’s ochtends schoonmaken onder de kraan met een zachte tandenborstel en wat handzeep. Maak de OIR niet schoon met tandpasta, want dan maak je er krasjes en waardoor het vuil juist blijft zitten.
Na een tijdje kan er kalkaanslag op de beugel komen. Dit is witte aanslag op je beugel en dat krijg je niet meer schoon met een tandenborstel en afwasmiddel. Leg de beugel dan in schoonmaakazijn verdund met water of in water met een steradenttablet. Een steradenttablet wordt veel gebruikt om kunstgebitten mee schoon te maken en kun je bij de drogist kopen. Laat in beide gevallen de beugel een uurtje weken en spoel hem daarna goed af. Maak de OIR niet schoon onder heet water, maar onder lauw water. De OIR kan namelijk vervormen door heet water.


Retentieplaat


Een retentieplaat werkt hetzelfde als een OIR, alleen worden de tanden met deze beugel in de juiste stand gehouden met een plaatbeugel.

Nacontrole
Tijdens de retentieperiode moet je nog een aantal keer langskomen voor een controle. Dan controleren wij of de tanden en kiezen ook daadwerkelijk in de juiste stand blijven staan. De retentieplaat moet je altijd meenemen naar de controles.

Hoe maak ik de retentieplaat schoon?
Je kunt de plaatbeugel het best ’s ochtends schoonmaken onder de kraan met een zachte tandenborstel en wat handzeep. Het kan zijn dat er na een tijdje wat kalkaanslag op je beugel komt. Dit is witte aanslag die je er niet af krijgt met een tandenborstel en handzeep. Leg de beugel dan in schoonmaakazijn verdund met water of in water met een steradenttablet. Een steradenttablet wordt bij de drogist verkocht. Laat in beide gevallen de beugel een uurtje weken en spoel ‘m daarna goed af.

+32 11 571 338

.

Adres

Tandartsengroep Beutels BVBA
Tandartsengroep Beutels BVBA
Kapelstraat 142
Kapelstraat 142
3550 Heusden-Zolder
3550 Heusden-Zolder
Ondernemingsnr. 0888.820.403
Ondernemingsnr./BTW nr. BE0888.820.403

Openingsuren

Maandag 9.00-18.00
Maandag
9.00 - 18.00 uur
Dinsdag 9.00-21.00
Dinsdag
9.00 - 21.00 uur
New item
Woensdag
9.00 - 21.00 uur
New item
Donderdag
9.00 - 21.00 uur
New item
Vrijdag
9.00 - 18.00 uur
New item
Zaterdag
9.00 - 14.00 uur